Villa del Ven

Xaló / Jalón

In de kop lees je beide namen van ons dorp, in deze  streek wordt  veel Valenciaans gesproken en hebben we het over Xaló, maar als we Jalón zeggen dan weet iedereen ook waar we het over hebben. Wij houden het voor nu bij Xaló.

Xaló is nog een authentiek Spaans dorp met ongeveer 3000 inwoners, midden in een groene vallei en veel natuur in het binnenland van Alicante. Het hoort bij de Costa Blanca of Marina Alta. De oorsprong gaat terug tot de Middeleeuwen met de islamitische boerderijen van Ráfol de Xaló of Benixaloni. Een van de meest karakteristieke beelden van dit dorp is het aantal wijngaarden dat het omringt. De vele evenementen en feesten zorgen voor levendigheid en de gunstige ligging zorgt ervoor dat je binnen no time in een grotere plaats bent of zelfs aan de kust in Calpe, Altea, Moraira of Xabía / Javea.

Voor een pittoresk Spaans dorp zijn er bijzonder veel voorzieningen. Met meer dan 20 restaurants en barretjes heb je een ruime keuze voor typische Spaanse keuken maar ook voor een pizza en zelfs een Belgische snackbar. Met twee grote supermarkten en een kleine supermarkt, diverse slagers, groenteboer en diverse bakkers hoef je ook geen honger te hebben. Onze gasten kunnen in onze villa kiezen uit de vele visite kaartjes welke restaurants we bezocht hebben, we vertellen je graag onze persoonlijke aanbevelingen.

Iedere zaterdag van het jaar is er een hele grote rastro, of te wel rommelmarkt, te vinden langs de Riu Xaló – Gorgos. Dit is wel echt een trekpleister en bijzonder genoeg, bijna altijd is er goed weer op zaterdags. Busladingen met toeristen vinden wekelijks hun weg naar de levendige markt om te genieten van de gezelligheid. Naast deze markt is er ook een Mercat de la Terra te vinden met lokale lekkernijen en handgemaakte producten. De live muziek maakt het aantrekkelijk om hier te blijven hangen en te genieten van de sfeer.

Op dinsdag is er een weekmarkt dé plek waar met name de lokale bevolking elkaar treft. Een uitgelezen plek om je Spaans uit te proberen, je zult merken dat mensen het enorm waarderen als jij de moeite doet om de taal machtig te worden.

Xaló heeft maar liefst 2 bodega’s welke beide de moeite waard zijn om te bezoeken. Ze zijn heel verschillend van elkaar en bieden rondleidingen in het Spaans of Engels.

Bodega Riko is een klein familiebedrijf dat al van generaties loopt. Een wijnproeverij is hier de moeite waard. Naast de heerlijke wijnen, kan je mee de wijngaard in en als je in de juiste periode van het jaar bent zelfs de druiven proeven.

Bij Bodega Xaló gaat het juist om een cooperativa, dat wil zeggen dat er ruim 100 boeren in de omgeving hierbij aangesloten zijn. De druiven worden verzameld en tot mooie wijnen geperst. Een wijnproeverij wordt vooraf gegaan aan een rondleiding welke je veel over het proces van wijn maken te weten komt.

Met al dat lekkere eten en drinken is het goed om op tijd even de benen te strekken. De vele wandelroutes en fietsroutes welke vanuit het dorp of onze Villa te doen zijn nodigen uit om de omgeving goed te verkennen. Van een korte, vlakke ronde om het dorp tot een tocht de Coll de Rates op. Het Belgische fietscafé Velosol biedt daarna de nodige energie om je weer op te laden. Wij hebben zelf al diverse tochten gemaakt en vertellen je graag onze persoonlijke ervaringen en aanbevelingen.

Man loopt in Jalon Vallei

Bij het toeristen informatiecentrum Vall de Pop zijn veel routes te vinden en op de gratis app Wikiloc. Maar bij ons heb je ook een uitgebreid aanbod om uit te kiezen en die zijn met onze eigen ervaringen.

Wil je graag op de hoogte houden van al onze belevenissen of juist meer informatie vinden over wat er in de vallei te doen is, volg ons dan op Facebook voor de laatste nieuwtjes.

Hasta la vista!

Also Interesting...

Sorry, no results were found.
Chat openen
1
Hulp nodig?
Hallo ????
Kunnen we je helpen?